Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i boczkiem
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. W środku robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Wlewamy stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Na końcu dolewamy oliwę. Ciasto zgniatamy około 10 minut. Następnie cienko rozwałkowujemy i szklanką odciskamy kółeczka. Szpinak myjemy i urywamy ogonki. Sparzamy wrzątkiem. Czosnek i boczek kroimy – pierwsze drobniutko, drugie w kosteczkę. Na patelni prażymy boczek. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści czosnek. Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemną woń wrzucamy szpinak. Smażymy co chwila mieszając. Gdy szpinak się „skurczy” zalewamy śmietaną. Dusimy wszystko do wyparowania śmietany. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Ciasto robiłem wg przepisu. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką odciskamy kółeczka. Usmażony szpinak nakładamy na ciasto i zalepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 6 minut.Smacznego.