Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i gorgonzolą.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę,zrobić dołek,wbić jajo i wyrabiać,dolewając stopniowo letniej wody.Zagnieść ciasto w kulę,
podsypać mąką pod spód i rozwałkować.Wykrawać kółka i nakład-
-ać łyżeczką po trochu szpinaku,który wcześniej winien być rozmrożony i odciśnięty z wody,po kawałku sera pleśniowego,po
szczypcie pieprzu czarnego mielonego i szczypcie przyprawy do tzaziki.Zalepić mocno pierogi,nawet za pomocą przyrządu do lepienia pierogów i kłaść na osolony wrzątek.Gotować 10-15 min.
póty pierogi nie wypłyną na wierzch.Nieco wcześniej uprażyć płatki migdałowe na małej ilości oleju i posypywać nimi wyjęte i odsączone pierogi na talerzach oraz polać je stopionym masełki-
-em.
podsypać mąką pod spód i rozwałkować.Wykrawać kółka i nakład-
-ać łyżeczką po trochu szpinaku,który wcześniej winien być rozmrożony i odciśnięty z wody,po kawałku sera pleśniowego,po
szczypcie pieprzu czarnego mielonego i szczypcie przyprawy do tzaziki.Zalepić mocno pierogi,nawet za pomocą przyrządu do lepienia pierogów i kłaść na osolony wrzątek.Gotować 10-15 min.
póty pierogi nie wypłyną na wierzch.Nieco wcześniej uprażyć płatki migdałowe na małej ilości oleju i posypywać nimi wyjęte i odsączone pierogi na talerzach oraz polać je stopionym masełki-
-em.