czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierożki jarosławskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis ten pochodzi z książki "Pierogi świata". Pierożki te wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Można je także podawać bez sosu.

Pierożki jarosławskie

Składniki:

Pierożki jarosławskie

 

 

 

  • SOS:
  • 1 1/2 łyżki masła,
  • łyżeczka mąki,
  • 2 łyżki białego wina,
  • 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany,
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
  • po szczypcie mielonej ostrej papryki i cukru,
  • sól.

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki jarosławskie
1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na 15 min. 2. Grzyby umyć, namoczyć, a następnie ugotować i przestudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać drobno pokrojone grzyby, podsmażyć. Dodać do ziemniaków, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, sklejać pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. 3. W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją winem. Dodać koncentrat, sól, cukier, paprykę, mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodać jogurt zmieszany ze śmietaną, podgrzać, ale nie gotować. 4. Ugotowane pierożki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, polać sosem i ponownie posypać serem. Zapiec.