Sposób przygotowania:
pierś kurczaka w sosie ogórkowym
mięso: pierś umyć, oczyścić i pokroić w paseczki lub kostkę; opruszyć solą, pieprzem i mąką, podsmażyć na patelni sos ogórki zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do rondla, podlać wodą i podgotować ok 3 miut; przełożyć do mięsa i podsmażyć chwilkę wszystko razem, poczym dolać wody, wymieszać i przełożyć do dużego rondla lub garnka, dodać dwa listki laurowe, zielę i dusić ok 15 minut. śmietanę i mąkę wymieszać razem na jednolitą masę- połowa śmietany i łyżka mąki, dolać trochę wody z sosu, wymieszać dokładnie i dolać masę do sosu dokładnie mieszając (jeśli sos jest zbyt rzadki można czynność powtórzyć/ jeśli zbyt gęsty należy dolać wody); trzeba uważać żeby sos nie zrobił się 'mączny' liście laurowe i zielę wyjąć, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Sos przed doprawieniem należy spróbować czy nie jest już wystarczająco słony. do sosu można dodać trochę koperku lub natki pietruszki. sosem polać ziemniaki lub ryż smacznego :)