Sposób przygotowania:
Pikantne leczo z wieprzowina wg Babcigra
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę .Polać sosem sojowym, olejem. Posypać szczypta mielonego pieprzu i dobrze wymieszać . Zostawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać 1/3 smalcu i obsmażyć mięso na rumiano – mieszając. Przełożyć do średniego garnka .
Na patelnię dodać następne 1/3 smalcu i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na rumiano mieszając .
Dołożyć do garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą , zielem angielskim, liściem laurowym , papryczkami chili , wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Jeżeli trzeba dolać odrobinę wody .
W tym czasie sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę , a potem pokroić w pół plasterki. Odstawić na bok .
Rozkroić papryki na pół , usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Rozgrzać resztę smalcu i smażyć na małym gazie 20 minut – mieszając .
Przełożyć do miseczki a na patelnię dać pomidory i dusić je mieszając aż się rozgotują ( ok. 10 minut ) .
Gdy mięso jest już miękki dodać do niego paprykę i pomidory. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić solą , pieprzem , chilli i szczyptą cukru.
Dlaczego robię na smalcu zamiast na oleju ? To tak trochę z sentymentu do kuchni węgierskiej gdzie wbrew obiegowej opinii króluje smalec , a nie olej czy oliwa ( przynajmniej w tej tradycyjnej ).
Na patelni rozgrzać 1/3 smalcu i obsmażyć mięso na rumiano – mieszając. Przełożyć do średniego garnka .
Na patelnię dodać następne 1/3 smalcu i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na rumiano mieszając .
Dołożyć do garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą , zielem angielskim, liściem laurowym , papryczkami chili , wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Jeżeli trzeba dolać odrobinę wody .
W tym czasie sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę , a potem pokroić w pół plasterki. Odstawić na bok .
Rozkroić papryki na pół , usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Rozgrzać resztę smalcu i smażyć na małym gazie 20 minut – mieszając .
Przełożyć do miseczki a na patelnię dać pomidory i dusić je mieszając aż się rozgotują ( ok. 10 minut ) .
Gdy mięso jest już miękki dodać do niego paprykę i pomidory. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić solą , pieprzem , chilli i szczyptą cukru.
Dlaczego robię na smalcu zamiast na oleju ? To tak trochę z sentymentu do kuchni węgierskiej gdzie wbrew obiegowej opinii króluje smalec , a nie olej czy oliwa ( przynajmniej w tej tradycyjnej ).
yola
Babciagramolka
Od razu wyjaśniam - żadnej oliwy do tego dania - leczo jest na smalcu , łyżka oleju słonecznikowego tylko do marynaty.
kinga