Sposób przygotowania:
Pilaw po azjatycku
Dymkę oczyścić, posiekać białe i zielone części. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Orzeszki nerkowe uprażyć na suchej patelni. Olej słonecznikowy rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i paprykę, posypać imbirem, smażyć przez 3minuty, wsypać ryż, wlać wodę. Pomarańczę umyć, obieraczką obrać skórkę, dodać do potrawy. Sok wycisnąć z pomarańczy, wlać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować przez 20minut. Dodać daktyle i olej sezaowy, odstawić na 10minut. Wyjąć skórkę z pomarańczy, dodać orzechy nerkowe, dynię, wymieszać i podawać.