Sposób przygotowania:
Pisto z boczkiem
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubsze plastry, a następnie w ćwiartki. Pomidory umyć i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (ok 2 łyżek) i krótko podsmażyć papryki. Następnie też krótko obsmażyć cukinię. Cukinie dać do papryki, a na patelnię dać boczek i pokrojoną cebulę z czosnkiem, przesmażyć je na rumiano. Dodać pomidory i rozgotować je. Potem dodać cukinię z papryką, przyprawic i dusic chwilę. Warzywa powinny być średnio miękkie i nie mogą stracic koloru. Na wierzch wbic jajka, posolic i przykryc pokrywke, gdy sie zetną, ale żółtko będzie półpłynne danie jest gotowe.