Sposób przygotowania:
Pizza
Przygotowanie ciasta : do lekko gorącego mleka dodać cukier, margarynę i mieszać aż tłuszcz się rozpuści.Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i mieszać aż się rozpuszczą.Wymieszać z łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą , wlać rozczyn - zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dłonią(pomagając sobie palcami) ciasto spłaszczyć na kształt płaskiej, okrągłej pizzy. Wykonanie sosu: Składniki na sos wymieszać w małej miseczce. Tak przygotowanym sosem smarujemy pizzę. Przygotowanie farszu:Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w dość grube plasterki i podsmażyć na oleju z 1 łyżeczką oregano. Na ciasto rozłożyć usmażone pieczarki, plasterki ogórka konserwowego, wędliny i na sam koniec 3/4 porcji sera pokrojonego w plasterki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach rozłożyć resztę startego sera i posypać oregano. Zapiekamy jeszcze 2 minuty, aż ser się rozpuści.