renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 552]

Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna leśna odmiana pizzy

Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku
Z mąki, otrąb, oliwy i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku przygotować ciasto na pizzę. Gdy troszke podrośnie uformować prostokąt i ułożyć na blaszce. W między czasie oczyścić grzyby, umyć i pokroić, a następnie poddusić na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pod koniec duszenia doprawić pieprzem i solą i dodać śmietanę. Następnie ten farsz rozłożyć na cieście, posypać ziołami prowansalskimi, można dodać jeszcze czosnek jeśli ktoś lubi bardzo czosnkową pizzę. Następnie ułożyć plastry mozarelli i kostkę goudy. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorem.
Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku
Ze składników na ciasto przygotować podstawę pizzy
Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku
Grzyby leśnie poddusić na maśle z czosnkiem
Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku
Pod koniec doprawić przyprawami i śmietanką
Pizza grzybowo-śmietanowa z nutą czosnku
Na koniec połozyć plastry mozarelli i kawałki goudy i zapiec