jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza italiana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przed podaniem posypujemy ja pokrojonymi listkami bazylii

Pizza italiana

Składniki:

Pizza italiana

 

  • Czas przygotowania: około 70 minut
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 1-1,5 łyżeczki soli ziołowej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • Około 35-40 dag mielonego mięsa,
  • ¾ puszki kukurydzy,
  • Koncentrat pomidorowy,
  • ¾ małego słoika pieczarek marynowanych,
  • Sól, pieprz, bazylia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Około 10 dag sera żółtego,
  • Świeże listki bazylii do posypania po upieczeniu,
  • Olej,
  • Jedno jajko do posmarowanie pizzy,

 

Sposób przygotowania:

Pizza italiana
CIASTO: Mleko ogrzewamy, by było letnie. Do ciepłego dodajemy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy energicznie ciasto około 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia NADZIENIE: Pokrojona w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a później mięso. Wszystko razem smażymy, doprawiając do smaku. Pieczarki oraz kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wyrośnięte ciasto wałkuje na około 1 cm. Z ciasta wycinamy zarys państwa Włoch. Ja wykonałam sobie wcześniej szablon, który następnie przyłożyłam do ciasta i wycięłam kontury Włoskiego buta. Ciasto, a zwłaszcza jego boki smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie środek koncentratem pomidorowym. Koncentrat posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Wykładamy warstwę przygotowanego mięsa mielonego, kukurydzę oraz pokrojone pieczarki. Pizzę wstawiamy do piekarnika w 180°C n aokoło 20-25 minut. Na 10 minut przed końcem delikatnie posypujemy startym serem.