Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pizza kalabryjska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mąkę przesiać przez sito na stolnice. Drożdże z cukrem rozprowadzić ciepłą wodą,

Pizza kalabryjska

Składniki:

Pizza kalabryjska

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki (30 dag)

 

 

  • łyżeczka cukru

 

  • 1/2 szklanki wody

 

 

 

  • 5 dag smalcu

 

  • jajo

 

  • łyżka tłuszczu do naczyniaNadzienie:

 

 

  • 4-5 łyżek oliwy

 

 

 

  • puszka (15 dag) tuńczyka w oleju

 

  • 3 dag anchois

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza kalabryjska
Mąkę przesiać przez sito na stolnice. Drożdże z cukrem rozprowadzić ciepłą wodą, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie wlać powoli do mąki, dodać sól, pieprz i wyrabiać. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący smalec oraz surowe żółtko i wyrabiać dalej (dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody), tak aby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Przykryć serwetką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, udusić na gorącej oliwie, odparowując sok, dodać bazylię i posiekany czosnek, wymieszać, przestudzić. Tuńczyka i anchois pokroić na drobne kawałki, kapary osączyć. Wymieszać wszystko z pomidorami, posolić. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na grubość 1 cm, tworząc dookoła dość wysoki rant. Rozłożyć na cieście nadzienie, przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Na te wierzchnią warstwę ciasta zagiąć wystającą część rantu spodniej warstwy, zlepiając je w ten sposób. Posmarować wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 40 min.