sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pizza na puszystym cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na puszyste ciasto do pizzy dostałam od babci. Świetnie nadaję się również do wypieku bułeczek.

Pizza na puszystym cieście.

Składniki:

Pizza na puszystym cieście.

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 pojedyncza usmażona pierś z indyka
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • kilka kawałków mrożonego szpinaku z brykiecie
  • łyżeczka masła
  • mały ząbek czosnku
  • 120 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Pizza na puszystym cieście.
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz kilka łyżek mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajko, żółtko oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy stopione masło. Kiedy ciasto będzie już gładkie przykrywamy folią bądź ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice i wałkujemy na kształt blachy, w której będziemy piec pizzę. Powinna ona być dość duża, ponieważ ciasto podwoja swoją objętość. Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Dodajemy do szpinaku. Całość wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy po jego powierzchni. Pierś kroimy w plastry, układamy na szpinaku. Cebule i paprykę kroimy w krążki lub paski, Układamy a na wierch ścieramy żółty ser. Pizzę pieczemy około 25 min w 180 stopniach.