Sposób przygotowania:
Pizza na średnim cieście
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie ciepłe mleko i wodę, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i jędrne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki: kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i po pozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi. Smarujemy sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być jak w przepisie) oprócz sera. Pizzę pieczemy około 20 minut w 230 stopniach. Ser żółty rozkładamy na sam koniec, już po wyłączeniu grzania piekarnika. Smacznego :)