MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pizza na średnim cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza tak dawno za mną chodziła, że się na nią skusiłam:) z podanych proporcji wyjdą nam 2 duże okrągłe pizze (w zależności od grubości ciasta) lub jedna na całą prostokątną brytfannę:) jeśli nie zjemy-możemy zamrozić i wyjąć, gdy przyjdzie ochota:)

Pizza na średnim cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na średnim cieście

 

 

  • Dodatki:
  • koncentrat lub sos pomidorowy
  • 1 papryka
  • 2 laski kiełbasy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser żółty
  • bazylia suszona
  • oregano
  • lubczyk

Sposób przygotowania:

Pizza na średnim cieście
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie ciepłe mleko i wodę, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i jędrne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki: kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i po pozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi. Smarujemy sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być jak w przepisie) oprócz sera. Pizzę pieczemy około 20 minut w 230 stopniach. Ser żółty rozkładamy na sam koniec, już po wyłączeniu grzania piekarnika. Smacznego :)
Pizza na średnim cieście
Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia
Pizza na średnim cieście
Po wyrośnięciu formujemy pizzę i smarujemy sosem pomidorowym
Pizza na średnim cieście
Oprószamy przyprawami i rozkładamy dodatki
Pizza na średnim cieście
Serem posypujemy tuż przed wyjęciem, a po wyłączeniu piekarnika