Sposób przygotowania:
Pizza prowansalska wg Joli
W garnku podgrzać 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypać 2 szklance mąki pszennej, dodać 1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie i ciasto wyrobić mikserem za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawić misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę, posypać ciasto delikatnie mąką i wyrobić ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne. Ciasto na pizzę rozwałkować i przełożyć do suchej formy Polać ciasto gotowym sosem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Jako obkład tym razem wykorzystałam resztki wędlin - plasterki kiełbasy, pokrojony w kostkę boczek i pałkę pieczonego kurczaka, która została z obiadu, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki 2 różnych serów. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec pizzę 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Pokroić pizzę na 4 części i rozłożyć na talerze.