Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

PIZZA różnokształtna na cienkim cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pizza na cienkim cieście łatwa do zrobienia z różnymi dodatkami

PIZZA różnokształtna na cienkim cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

PIZZA różnokształtna na cienkim cieście

 

Sposób przygotowania:

PIZZA różnokształtna na cienkim cieście
CIASTO: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej , wodę, sól. Drożdże przygotowujemy w miseczce z odrobiną cukru i wody. Tak rozpuszczone dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy. Ciasto formujemy w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce - najlepiej na kaloryfer. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30min. SOS: pomidory z puszki blendujemy, wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, dodajemy oliwę z oliwek, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy , po około 5 min. zdejmujemy z ognia. Następnie wyjmujemy ciasto, kładziemy na stolnicę podsypaną mąką. Przecinamy na dwie części i rozwałkowujemy w dowolne kształty. Tak rozwałkowane kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wybrane przez nas składniki. Wszystko posypujemy startą mozarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy przez 15min.
PIZZA różnokształtna na cienkim cieście
ciasto rozwałkowane i przełożone na blaszkę z papierem do pieczenia
PIZZA różnokształtna na cienkim cieście
tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym
PIZZA różnokształtna na cienkim cieście
na sos układamy dowolnie wybrane przez nas składniki