Sposób przygotowania:
PIZZA różnokształtna na cienkim cieście
CIASTO: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej , wodę, sól. Drożdże przygotowujemy w miseczce z odrobiną cukru i wody. Tak rozpuszczone dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy. Ciasto formujemy w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce - najlepiej na kaloryfer. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30min. SOS: pomidory z puszki blendujemy, wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, dodajemy oliwę z oliwek, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy , po około 5 min. zdejmujemy z ognia. Następnie wyjmujemy ciasto, kładziemy na stolnicę podsypaną mąką. Przecinamy na dwie części i rozwałkowujemy w dowolne kształty. Tak rozwałkowane kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wybrane przez nas składniki. Wszystko posypujemy startą mozarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy przez 15min.