Sposób przygotowania:
Pizza z ajwarem i suszonymi pomidoramiCiasto:
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem,100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godziny.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać w celu usunięcia pęcherzyków powietrza.
Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.
ETAP 4:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem.
Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.
ETAP 5:
Po wierzchu posypać pokrojonym żółtym serem i mozzarellą.
Piekarnik nagrzać do 250 °C włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.