Sposób przygotowania:
Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie przesmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
3. Pomidory, oliwki i kapary osączamy z zalewy. Pomidory i wędlinę kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Następnie smarujemy ketchupem. Układamy pieczarki, kapary, oliwki i pomidory suszone. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy wędlinę i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
6. Podajemy.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie przesmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
3. Pomidory, oliwki i kapary osączamy z zalewy. Pomidory i wędlinę kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Następnie smarujemy ketchupem. Układamy pieczarki, kapary, oliwki i pomidory suszone. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy wędlinę i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
6. Podajemy.