EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować.

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami

 

 

  • Dodatki:
  • 300g fileta z kurczaka
  • 150g pieczarek
  • 80g żółtego sera Gouda
  • 80g żółtego wędzonego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki klarowanego masła

 

  • Marynata teriyaki:
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami

Ciasto:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami
składniki ciast zagnieść na jednolitą masę

Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.

Marynata teriyaki

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami
fileta z kurczaka zamarynować w marynacie

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami
fileta z kurczaka usmażyć na patelni

Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz z całą marynatą usmażyć na klarowanym maśle.

ETAP 4:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami
pieczarki podsmażyć z cebulą na maśle klarowanym

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać.

ETAP 5:

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami
składniki ułożyć na cieście pizzy i wstawić do piekarnika

Ciasto posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka w marynacie teriyaki i posypać resztą wymieszanych serów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.