Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pizza z piecarkami i parówkami cielecymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka pizza wlasnej roboty, dodatki mozna dowolnie zmieniac. Moja córka uwielbia ta pizze!

Pizza z piecarkami i parówkami cielecymi

Składniki:

Pizza z piecarkami i parówkami cielecymi

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki maki pszennej (szkl. o obj. 250ml),
  • 0,5 szklanki lekko cieplej wody,
  • lyzeczka suchych drozdzy,
  • lyzeczka oliwy z oliwek,
  • 2/3 lyzeczki soli,
  • 0,5 lyzeczki cukru;
  • Sos pomidorowy:
  • puszka obranych, rozdrobnionych pomidorów - 400g (kupuje w Lidlu),
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 1/3 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 1/2 lyzeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 lyzeczki suszonego oregano lub lyzeczka swiezego,
  • 1/2 lyzeczki suszonej bazylii lub 2 lyzeczki swiezej,
  • lyzka octu balsamicznego,
  • 1/4 lyzeczki czerwonej papryki w proszku;
  • 100g sera zóltego, np Emmentalera,
  • 100g pieczarek,
  • 5-6 cieniutkich parówek cielecych o dl. ok 7 cm.,
  • ew. ketchup.

Sposób przygotowania:

Pizza z piecarkami i parówkami cielecymi
Drozdze wymieszac z ciepla woda i odstawic na 10 minut. Make przesiac, wlac do niej wode z drozdzami, oliwe, dodac sól i cukier. Ciasto dobrze wyrobic reka, przelozyc do miski, przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto polozyc na stolnice i rozwalkowac na ksztalt zblizony do okregu. Musi byc odrobine wiekszy od formy, aby mozna bylo zawinac grubsze brzegi. Ciasto przelozyc do formy ( nie natluszczam wczesniej formy, ale jezeli ktos chce, to moze), zawinac grubsze brzegi i nakluc w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawiamy na okolo 5-10 minut, czyli jest to czas, w ktorym kladziemy farsz. W grubsze brzegi ciasta mozna wczesniej zawinac po cieniutkim kawalku zoltego sera. Zamiast w misce, ciasto tuz po wyrobieniu, mozna rozwalkowac i na czas rosniecia, umiescic w formie do pieczenia.
Pomidory z puszki przelac do salaterki, w razie potrzeby odrzucic skórki, rozdrobnic widelcem wieksze kawalki. Dodac pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. 1/3 sosu polozyc na spód pizzy, pozostaly sos przechowywac w lodówce i zuzyc w ciagu jednego tygodnia.
Pieczarki obrac i pokroic w dosc cienkie plastry. Ser zólty starkowac na tarce, parówki obrac i pokroic w krazki. Na sos kladziemy pieczarki, nastepnie ukladamy warstwe parówek i na gore pruszymy wiórki sera. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopniach. Po okolo 5 minutach od wyjecia z piekarnika, podnosimy lekko kazda ze stron ciasta za pomoca noza, i przekladamy na talerz, lub kroimy pizze na trójkaty, bezposrednio w formie. Spozywamy goraca.