Sposób przygotowania:
Pizza z piecarkami i parówkami cielecymi
Drozdze wymieszac z ciepla woda i odstawic na 10 minut. Make przesiac, wlac do niej wode z drozdzami, oliwe, dodac sól i cukier. Ciasto dobrze wyrobic reka, przelozyc do miski, przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto polozyc na stolnice i rozwalkowac na ksztalt zblizony do okregu. Musi byc odrobine wiekszy od formy, aby mozna bylo zawinac grubsze brzegi. Ciasto przelozyc do formy ( nie natluszczam wczesniej formy, ale jezeli ktos chce, to moze), zawinac grubsze brzegi i nakluc w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawiamy na okolo 5-10 minut, czyli jest to czas, w ktorym kladziemy farsz. W grubsze brzegi ciasta mozna wczesniej zawinac po cieniutkim kawalku zoltego sera. Zamiast w misce, ciasto tuz po wyrobieniu, mozna rozwalkowac i na czas rosniecia, umiescic w formie do pieczenia.
Pomidory z puszki przelac do salaterki, w razie potrzeby odrzucic skórki, rozdrobnic widelcem wieksze kawalki. Dodac pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. 1/3 sosu polozyc na spód pizzy, pozostaly sos przechowywac w lodówce i zuzyc w ciagu jednego tygodnia.
Pieczarki obrac i pokroic w dosc cienkie plastry. Ser zólty starkowac na tarce, parówki obrac i pokroic w krazki. Na sos kladziemy pieczarki, nastepnie ukladamy warstwe parówek i na gore pruszymy wiórki sera. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopniach. Po okolo 5 minutach od wyjecia z piekarnika, podnosimy lekko kazda ze stron ciasta za pomoca noza, i przekladamy na talerz, lub kroimy pizze na trójkaty, bezposrednio w formie. Spozywamy goraca.
Pomidory z puszki przelac do salaterki, w razie potrzeby odrzucic skórki, rozdrobnic widelcem wieksze kawalki. Dodac pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. 1/3 sosu polozyc na spód pizzy, pozostaly sos przechowywac w lodówce i zuzyc w ciagu jednego tygodnia.
Pieczarki obrac i pokroic w dosc cienkie plastry. Ser zólty starkowac na tarce, parówki obrac i pokroic w krazki. Na sos kladziemy pieczarki, nastepnie ukladamy warstwe parówek i na gore pruszymy wiórki sera. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopniach. Po okolo 5 minutach od wyjecia z piekarnika, podnosimy lekko kazda ze stron ciasta za pomoca noza, i przekladamy na talerz, lub kroimy pizze na trójkaty, bezposrednio w formie. Spozywamy goraca.
Niuniaczka