eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna pizza na ziołowym cieście

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

Składniki:

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

 

  • 30 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży lub 1 torebka suchych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 szczypty bazylii suszonej
  • 2 szczypty oregano suszonego
  • sól,pieprz

 

  • 60dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dkg wędliny(ja dałam szynkę)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 20 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami
Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić razem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w ćwierć krążki i usmażyć na oleju razem z solą i pieprzem.Wędlinę pokroić w słupki,papryke w kostkę.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem,posmarować keczupem,wyłożyć równomiernie pieczarki z cebulą,posypać wędliną i papryką.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!