Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z makiem
Mak zmielić trzy razy, dodać do niego szklankę rozpuszczonego w wodzie cukru i miodu.
Wszystko smażyć delikatnie kilkanaście minut o odstawić do wystygnięcia. Drożdże rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.
Przygotowane drożdże dodać do mąki, jaj, cukru, stopionego masła iskórki pomarańczowej.
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć 2/3 ciasta i pokryć warstwą ostudzonego maku.
Nałożyć na konfitury i posypać po wierzchu zmielonymi orzechami.
Z pozostałego ciasta uformować małe wałki i ułożyć kratkę na górnej powierzchni ciasta.
Gotowy placek wstawić dolekko nagrzanego piekarnika i upiec w temp. 180 stop. C.
Można po wierzchu polukrować.
Wszystko smażyć delikatnie kilkanaście minut o odstawić do wystygnięcia. Drożdże rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.
Przygotowane drożdże dodać do mąki, jaj, cukru, stopionego masła iskórki pomarańczowej.
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć 2/3 ciasta i pokryć warstwą ostudzonego maku.
Nałożyć na konfitury i posypać po wierzchu zmielonymi orzechami.
Z pozostałego ciasta uformować małe wałki i ułożyć kratkę na górnej powierzchni ciasta.
Gotowy placek wstawić dolekko nagrzanego piekarnika i upiec w temp. 180 stop. C.
Można po wierzchu polukrować.