jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek drożdżowy z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienite ciasto na podwieczorek

Placek drożdżowy z serem

Składniki:

Placek drożdżowy z serem

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z serem
CIASTO:

Przygotować rozczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, śmietankę, skórką startą z cytryny, wanilią i sól. Ciasto wyrobić ręką. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać powoli stopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. MASA SEROWA:

Ser przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po 1 żółtku, połączyć z serem. Dodać wanilię i rozdrobniomą skórkę pomarańczową. wszystkie składniki wymieszać.

2/3 wyrośniętego ciasta włożyć do posmarowanej tłuszczem blachy, powierzchnie wyrównać. Ciasto przykryć masą serową. Resztę ciasta wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko wyrobić i kształtować wałeczki średnicy 0,5 cm. Z wałeczków ułożyć na masie serowej skośną kratkę. Placek drożdżowy pozostawić do wyrośniecia pod przykryciem, gdy wyrośnie posmarować rozbitym jajkiem. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyjąć, lekko ochłodzić, wyłożyć na deseczkę i całkowicie ostudzić,