Sposób przygotowania:
Placek mieszany
Placek makowy: Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Mak sparzyć, odcedzić i zemleć, dodać do żółtek. Następnie resztę składników i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać to razem. Piec na wyłożonej pergaminem blasze (24/32 cm) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Placek serowy: Żółtka utrzeć z cukrem. Ser dwa razy zemleć, dodać do żółtek. Następnie resztę składników i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać to razem. Piec na wyłożonej pergaminem blasze (24/32 cm) przez 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Krem: Z mleka odlać pól szklanki. Resztę zagotować z cukrem. w pól szklance mleka rozkłócić mąki i żółtko. Wlać na kipiące mleko. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń, nie przerywając ucierania.
Przełożenie: Placek makowy- masa- placek serowy- polewa.
Placek serowy: Żółtka utrzeć z cukrem. Ser dwa razy zemleć, dodać do żółtek. Następnie resztę składników i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać to razem. Piec na wyłożonej pergaminem blasze (24/32 cm) przez 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Krem: Z mleka odlać pól szklanki. Resztę zagotować z cukrem. w pól szklance mleka rozkłócić mąki i żółtko. Wlać na kipiące mleko. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń, nie przerywając ucierania.
Przełożenie: Placek makowy- masa- placek serowy- polewa.