czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Placek po węgiersku

  • 60
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 57

co tu dużo mówić.. Placek po węgiersku to pychotka:)

Placek po węgiersku

Składniki:

Placek po węgiersku

 

 

  • Gulasz
  • 50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka)
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka peperoni
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 paczka fixu do gulaszu
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
  • olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Mięso kroie na kawałki, podsmażam na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem (można skorzystać z garnka szybkowarowego w celu skrócenia czasu przygotowania potrawy). Następnie do mięsa dodaje pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość duszę do miękkości, dolewam fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiam przyprawami według i gotuje jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieram na tarce obrane ziemniaki, odciskam z nic zgromadzony płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kłade przygotowany gulasz i składam je na pół i dodaje jeszcze jednąwarstwe sosu.