Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placek z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W misce z mąką zrób zagłębienie, skrusz drożdże i zalej je odrobiną letniego mleka. Odstaw na ok. 15 min. Masło stop na wolnym ogniu.

Placek z oliwkami

Składniki:

Placek z oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z oliwkami
W misce z mąką zrób zagłębienie, skrusz drożdże i zalej je odrobiną letniego mleka. Odstaw na ok. 15 min. Masło stop na wolnym ogniu. Do mąki z zaczynem dolewaj stopniowo masło, mleko i dodawaj po jajku. Wyrób gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Cebule i czosnek obierz, pokrój na plasterki. Gdy ciasto wyrośnie (ok. 1 godz.) dodaj do niego czosnek i wyrób. Ciastem wyłóż blachę wyłożoną pergaminem. Ułóż plasterki cebuli i oliwki. Dodaj kilka gałązek rozmarynu, posyp oregano i skrop oliwą. Piecz ok 35 min. w temp. 180 st. C.