magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Placek ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pracochłonny, ale warty wypróbowania.

Placek ze słonecznikiem

Składniki:

Placek ze słonecznikiem

 

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów pokrojonych

 

 

  • Polewa:
  • 20 dkg rodzynek
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki alkoholu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • mleko
  • 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Placek ze słonecznikiem
Upiec biszkopt jasny. Upiec biszkopt ciemny. Upiec biszkopt orzechowy. Masa: Masło, nasiona słonecznika, cukier, mleko zagotować, wylać na blachę pokrytą pergaminem i piec przez 15 minut na złoty kolor. 1 mleko z puszki słodkie gotować 3 godziny - ostudzić. Margaryny utrzeć, dodawać po łyżce mleka skondensowanego, a następnie pokruszyć placek ze słonecznikiem. Przełożyć placki napączowane płynem z rodzynek. Polewa: 20 dkg rodzynek zalać 1/2 szklanki wrzątku, jak napęcznieje dodać 1/2 szklanki alkoholu i moczyć 2 godziny. Rozpuścić 1/2 kostki masła, 1 czekoladę, mleko i 1 czekoladę gorzką. Do tego odcedzić rodzynki i wyłożyć na placek.