Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany.
Ok.0,3 kg boczku pokroić w kosteczkę,pozostały boczek pokroić w cienkie plasterki.Kiełbasę pokroić także w kostkę.
Na patelni smażyć boczek na małym ogniu, by tłuszcz się wytapiał.Odlewać w garnuszek i smażyć dalej.na koniec wrzucić kiełbasę i razem dobrze wysmażyć.
Ziemniaki obrać,opłukać i albo zetrzeć na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane,albo pokroić na kawałki i zmiksować w rozdrabniaczu do warzyw.
Obrać cebule i czosnek i także zmiksować.
Ziemniaki osączyć z krochmalu.
Połączyć ziemniaki,cebulę z czosnkiem,boczek i kiełbasę oraz tłuszcz ze smażenia.Wbić jajka, wsypać przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Blachę o wymiarach 25*40 posmarować margaryną i posypać bułką tartą.Na dnie rozłożyć połowę plasterków odłożonego boczku.Wylać masę ziemniaczaną.Na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku.W trakcie pieczenia będzie się wytapiał tłuszcz i placek nie będzie suchy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok.1,5 godziny.
Podawać gorący z dowolnym sosem i surówką lub ogórkiem małosolnym czy kiszonym.
Dobry jest także następnego dnia po odgrzaniu.
Placek z pewnością do mało kalorycznych nie należy ale raz na jakiś czas można sobie odpuścić dietę.A warto, bo placek smakował całej rodzinie.
Na patelni smażyć boczek na małym ogniu, by tłuszcz się wytapiał.Odlewać w garnuszek i smażyć dalej.na koniec wrzucić kiełbasę i razem dobrze wysmażyć.
Ziemniaki obrać,opłukać i albo zetrzeć na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane,albo pokroić na kawałki i zmiksować w rozdrabniaczu do warzyw.
Obrać cebule i czosnek i także zmiksować.
Ziemniaki osączyć z krochmalu.
Połączyć ziemniaki,cebulę z czosnkiem,boczek i kiełbasę oraz tłuszcz ze smażenia.Wbić jajka, wsypać przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Blachę o wymiarach 25*40 posmarować margaryną i posypać bułką tartą.Na dnie rozłożyć połowę plasterków odłożonego boczku.Wylać masę ziemniaczaną.Na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku.W trakcie pieczenia będzie się wytapiał tłuszcz i placek nie będzie suchy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok.1,5 godziny.
Podawać gorący z dowolnym sosem i surówką lub ogórkiem małosolnym czy kiszonym.
Dobry jest także następnego dnia po odgrzaniu.
Placek z pewnością do mało kalorycznych nie należy ale raz na jakiś czas można sobie odpuścić dietę.A warto, bo placek smakował całej rodzinie.
caroline1983