msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Placek ziemniaczany.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podobny placek robiła ponoć moja babcia.Nie miałam okazji niestety spróbować.Przepis podała mi najstarsza siostra taty.Przyprawiłam inaczej.

Placek ziemniaczany. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek ziemniaczany.

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany.
Ok.0,3 kg boczku pokroić w kosteczkę,pozostały boczek pokroić w cienkie plasterki.Kiełbasę pokroić także w kostkę.
Na patelni smażyć boczek na małym ogniu, by tłuszcz się wytapiał.Odlewać w garnuszek i smażyć dalej.na koniec wrzucić kiełbasę i razem dobrze wysmażyć.
Ziemniaki obrać,opłukać i albo zetrzeć na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane,albo pokroić na kawałki i zmiksować w rozdrabniaczu do warzyw.
Obrać cebule i czosnek i także zmiksować.
Ziemniaki osączyć z krochmalu.
Połączyć ziemniaki,cebulę z czosnkiem,boczek i kiełbasę oraz tłuszcz ze smażenia.Wbić jajka, wsypać przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Blachę o wymiarach 25*40 posmarować margaryną i posypać bułką tartą.Na dnie rozłożyć połowę plasterków odłożonego boczku.Wylać masę ziemniaczaną.Na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku.W trakcie pieczenia będzie się wytapiał tłuszcz i placek nie będzie suchy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok.1,5 godziny.
Podawać gorący z dowolnym sosem i surówką lub ogórkiem małosolnym czy kiszonym.
Dobry jest także następnego dnia po odgrzaniu.
Placek z pewnością do mało kalorycznych nie należy ale raz na jakiś czas można sobie odpuścić dietę.A warto, bo placek smakował całej rodzinie.
Placek ziemniaczany.
Wytopić tłuszcz z boczku .Podsmażyć go wraz z kiełbaską.
Placek ziemniaczany.
Zmiksowane w rozdrabniaczu ziemniaki osączyć z płynu.
Placek ziemniaczany.
Gotową masę ziemniaczaną wyłożyć na blaszkę.Na wierzchu ułożyć plastry boczku.
Placek ziemniaczany.
Placek ziemniaczany piec ok.1,5 godziny w 180 stopniach.