Sposób przygotowania:
placki ryżowe w pomidorach
Na rozgrzanym masle szklimy pokrojona w kostke cebule i posiekany
czosnek. Dodajemy ryż, chwile smazymy i zalewamy 2 szklankami
wody, solimy, gotujemy aż ryż wchłonie wode, mieszając od czasu do
czasu. gotowany ryż lekko studzimy, dodajemy jajka i zioła, oprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Formujemy placki i smażymy na złoto na rozgrzanym
oleju. omidory kroimy w plastry. Starty żółty ser łaczymy ze
smietaną, doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy na
przemian pomidory i placki, polewamy sosem serowym, osypujemy ziołami i
zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.
czosnek. Dodajemy ryż, chwile smazymy i zalewamy 2 szklankami
wody, solimy, gotujemy aż ryż wchłonie wode, mieszając od czasu do
czasu. gotowany ryż lekko studzimy, dodajemy jajka i zioła, oprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Formujemy placki i smażymy na złoto na rozgrzanym
oleju. omidory kroimy w plastry. Starty żółty ser łaczymy ze
smietaną, doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy na
przemian pomidory i placki, polewamy sosem serowym, osypujemy ziołami i
zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.