Sposób przygotowania:
Placki z pestkami dyni i jogurtem.
Mielone pestki dyni uprażyć na maśle i odstawić do wystudzenia. Marchwe obrać i zetrzeć, wymieszać z mielonymi pestkami i mlekiem, odstawić do odleżenia. Ciasto wymieszać z 4 jajami i posolić. Odstawić na 30 minut. Ogórki zetrzeć, wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i po 5 minutach odcisnąć w lnianej ściereczce. Wymieszać z jogurtem, czosnkiem, ziołami i śmietaną, posolić i przyprawić pieprzem. Rozgrzać łyżkę oleju, włożyć 3 grudki ciasta o objętości 2 łyżek, rozgnieść na placki i posypać pestkami dyni. Placki obrócić kiedy ich powierzchnia stwardnieje i zbrązowieje na krawędziach. dodać łyżeczkę masła. Odładać do formy wstawionej do piekarnika nagrzanego 200*.
fuksja