KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Placki ziemniaczane o kozim smaku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Biała kozina z ziemniakami ?

Placki ziemniaczane o kozim smaku.

Składniki:

Placki ziemniaczane o kozim smaku.

 

  • SKŁADNIKI:
  • Placki ziemniaczane z otrębami:
  • 5 ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2,5 łyżkami mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy, jeśli smażymy na patelni teflonowej, placki będą lekkie i nie tłuste,

 

  • Sos do placków:
  • składniki na sos do placków ( węgierskie leczo )
  • papryki, 1 szt. dużej papryki zielonej, 1 szt. papryki żółtej i jedna małą czerwona ostra
  • 7 szt. dojrzałych pomidorów,
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 gram mięsa wieprzowego według uznania co do tłustości, ( mięso możemy zastąpić kiełbasą i parówkami )
  • 1/2 szklanka wina,
  • kilka łyżek dobrej oliwy,
  • kilka sztuk ziele angielskie,
  • kilka sztuk liści laurowych,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do ozdoby,
  • 1/2 szklanka jogurtu,
  • kilka plasterków koziego sera,

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane o kozim smaku.
Przygotowujemy duży garnek wlewamy oliwę i kolejno obsmażamy cebulę, czosnek, mięso(kiełbasa, parówka), po 7-8 minutach jak wszystko się zarumieni dodajemy paprykę, często mieszamy jeśli się przypala podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy, po 15-20 minutach dodajemy przecier pomidorowy, wino i dusimy kolejne 10 -15 minut. Jak mamy gotowe leczo musimy drobno zmiksować, tak aby powstał spójny sos. Podczas przygotowywania sosu szybciutko robimy wspaniałe placuszki, które są bardzo ważnym składnikiem całej potrawy. Przygotowanie placków ziemniaczanych: Ścieramy ziemniaki na grubym sicie, dodajemy jajka,startą drobno cebulę, dodajemy płatki doprawiamy pieprzem i solą, rozgrzewamy patelnię kilka łyżek oliwy i smażymy aż się zarumienią. Talerz dekorujemy, układamy placki, nakładamy sos i plasterek sera koziego. SMACZNEGO.