Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to świetna propozycja podania w niecodzienny sposób "zwykłych" placków ziamniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 2

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 2

 

  • składniki na 2 porcje:
  • ciasto:
  • ziemniaki - 4 sztuki ( Duże)
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • Sos grzybowy:
  • Grzyby leśne ewentualnie pieczarki - 200 gram
  • śmietana 30% - 2 łyżki
  • olej do podsmażenia - 1 łyżka
  • sol, pieprz - do smaku
  • magi - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 2
Obieramy i umyjemy ziemniaki, trzemy na drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Czas aby zabrać się za grzyby: Kroimy grzyby na małe kawałki, podsmażamy na oleju, po chwili zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę. Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy;) Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego!