Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 2
Obieramy i umyjemy ziemniaki, trzemy na drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Czas aby zabrać się za grzyby: Kroimy grzyby na małe kawałki, podsmażamy na oleju, po chwili zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę. Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy;) Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego!
msewka