misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Placuszki gryczane z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tłuszcz rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron placuszki na małym ogniu na brązowy kolor. Następnie podawać je z warzywami...

Placuszki gryczane z papryką

Składniki:

Placuszki gryczane z papryką

 

  • PLACUSZKI:
  • 1 cebula
  • 100g świeżych pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 160g kaszy gryczanej
  • 1/4 l wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być instant)
  • 1 żółtko
  • 3 listki świeżo posiekanego lubczyku
  • 80 g łagodnego sera owczego trzymanego w zalewie
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki nie utwardzonego tłuszczu kokosowego
  • SOS:
  • 1 cebula
  • 600g czerwonej i żółtej papryki
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być instant)

Sposób przygotowania:

Placuszki gryczane z papryką
Przygotować placuszki: W tym celu obrać cebulę, pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Oba składniki pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle na szklisto.
Dodać kasze gryczaną, wszystko wymieszać i zalać wywarem. Całość gotować na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
Dodać żółtko, lubczyk i całość podgrzewać ciągle mieszając, aż powstanie masa o stałej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do spęcznienia na około 30 minut.
Przez ten czas brać druga cebulę i grubo posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić na pół, wydrążyć, pokroić w kostkę i dusić na oleju razem z cebulą przez około 5 minut ciągle mieszając.
Dosypać maki i mieszać do momentu aż lekko nasiąknie, wtedy zalać wywarem. Całość gotować pod przykryciem przez około 10 minut, potem trzymać w cieple.
Ser owczy pokroić w kostkę. Z gryczanej masy uformować wilgotnymi rękami 6 kulek, zrobić kciukiem w każdej kulce zagłębienie, włożyć w nie trochę sera, dokładnie zalepić ciastem i uformować płaskie placuszki.
Obtoczyć w tartej bułce. Tłuszcz rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron placuszki na małym ogniu na brązowy kolor. Następnie podawać je z warzywami.