Sposób przygotowania:
Placuszki gryczane z papryką
Przygotować placuszki: W tym celu obrać cebulę, pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Oba składniki pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle na szklisto.
Dodać kasze gryczaną, wszystko wymieszać i zalać wywarem. Całość gotować na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
Dodać żółtko, lubczyk i całość podgrzewać ciągle mieszając, aż powstanie masa o stałej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do spęcznienia na około 30 minut.
Przez ten czas brać druga cebulę i grubo posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić na pół, wydrążyć, pokroić w kostkę i dusić na oleju razem z cebulą przez około 5 minut ciągle mieszając.
Dosypać maki i mieszać do momentu aż lekko nasiąknie, wtedy zalać wywarem. Całość gotować pod przykryciem przez około 10 minut, potem trzymać w cieple.
Ser owczy pokroić w kostkę. Z gryczanej masy uformować wilgotnymi rękami 6 kulek, zrobić kciukiem w każdej kulce zagłębienie, włożyć w nie trochę sera, dokładnie zalepić ciastem i uformować płaskie placuszki.
Obtoczyć w tartej bułce. Tłuszcz rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron placuszki na małym ogniu na brązowy kolor. Następnie podawać je z warzywami.
Dodać kasze gryczaną, wszystko wymieszać i zalać wywarem. Całość gotować na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
Dodać żółtko, lubczyk i całość podgrzewać ciągle mieszając, aż powstanie masa o stałej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do spęcznienia na około 30 minut.
Przez ten czas brać druga cebulę i grubo posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić na pół, wydrążyć, pokroić w kostkę i dusić na oleju razem z cebulą przez około 5 minut ciągle mieszając.
Dosypać maki i mieszać do momentu aż lekko nasiąknie, wtedy zalać wywarem. Całość gotować pod przykryciem przez około 10 minut, potem trzymać w cieple.
Ser owczy pokroić w kostkę. Z gryczanej masy uformować wilgotnymi rękami 6 kulek, zrobić kciukiem w każdej kulce zagłębienie, włożyć w nie trochę sera, dokładnie zalepić ciastem i uformować płaskie placuszki.
Obtoczyć w tartej bułce. Tłuszcz rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron placuszki na małym ogniu na brązowy kolor. Następnie podawać je z warzywami.