Polędwica z dorsza z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis norweskiego kucharza GEIR SKEIE, który prowadzi autorską restaurację Brygga 11 w Sandefjord, zwycięzcy konkursu Bocuse d’Or 2009

Polędwica z dorsza z warzywami

Składniki:

Polędwica z dorsza z warzywami

 

  • 2 porcje
  • 400 g fileta z dorsza norweskiego ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • ¼ białej rzodkwi
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu rybnego
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 sparzonych migdałów
  • 50 ml białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z dorsza z warzywami

Usmażyć rybę na oleju, skórą do dołu– smażyć na średnim ogniu ok. 8-10 minut. Następnie wierzch bez skóry polać stopionym masłem, posypać posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Tuż przed podaniem odwrócić dorsza I smażyć przez ok. 30 sekund.


Warzywa obrać i pokrajać w kawałki tej samej wielkości. Skropić olejem, masłem, posypać posiekanym czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do miękkości.


Posiekany czosnek i migdały podsmażyć na oleju na złoto. Dodać białe wino, bulion rybny i zagotować. Dodać śmietanę i gotować przez kolejnych 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem sos zmiksować.