Sposób przygotowania:
Polędwiczka z knedlikami
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie. Dołożyć włoszczyznę, liść laurowy, goździki, polać stopionym masłem. Piec 20minut. Mięso odwrócić, zmniejszyć temperaturę do 180stopni, polać bulionem, piec 15minut. Pieczeń wyjąć, piekarnik przestawić na 70stopni, wstawić pieczeń w naczyniu żaroodpornym aby utrzymała ciepło. Sos z pieczeni przecedzić do garnka, zagotować. 1łyżkę mąki wymieszać z 2 łyżkami sosu i `szkl śmietany, dodać do sosu, wlać sok z cytryny, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Zeszklić na 1łyżce masła. Kajzerki pokroić w kostkę, przesmażyć na 2łyżkach masła. Dodać cebulę, mąkę, natkę, oprószyć gałką, solą i pieprzem. Mleko podgrzać, roztrzepać z żółtkami, zalać grzanki, wymieszać, odstawić na 20minut. Lnianą ścierkę posmarować resztą masła, nałożyć masę, uformować wałek, zwinąć. Gotować na parze przez 40minut. Usunąć ściereczkę. Polędwicę i ciasto pokroić na plastry, polać sosem.