edem

edem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 6]

Polędwiczka z torcikiem z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Autorem przepisu jest Jarosław Mikołajczyk, zwycięzca na VI Festiwalu Kuchni Greckiej, kucharz w Hotelu "Bohema Spa" w Bydgoszczy.

Polędwiczka z torcikiem z warzyw

Składniki:

Polędwiczka z torcikiem z warzyw

 

  • Składniki na 7 porcji

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z torcikiem z warzyw

Odłożyć 7 ładnych pepperoni, nafaszerować je serem i owinąć ciastem kattafi zamoczonym w sklarowanym maśle. Odstawić do lodówki. Resztę ciasta rozłożyć płasko na blaszce z pergaminem, rozłożyć równo resztę pepperoni drobno skrojone i wysmarować rozpuszczonym masłem. Odstawić do lodówki.


Cukinię kroimy wzdłuż na mandolinie 14 cienkich plastrów i blanszujemy.

Kroimy bakłażana w kostkę i lekko solimy. Ziemniaki, oliwki, ser graviera, resztę cukini kroimy w kostkę. Siekamy czosnek i razem z bakłażanem wcześniej osolonym podsmażamy na maśle, dodajemy do reszty rozdrobnionych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną i blanszowaną cukinie układamy na krzyż. W środku układamy farsz i zwijamy cukinią.


Polędwiczkę czyścimy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Następnie rozgrzewamy oliwę w szerokim rondlu do temperatury 95 stopni. Wkładamy dwa ząbki rozgniecionego czosnku, polędwiczki jedna przy drugiej i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy ok. 20 minut (zależy od grubości mięsa) w temperaturze 90 stopni.

Schłodzone ciasto kroimy na trójkąty i układamy na blaszce z pergaminem. Obok kładziemy pepperoni wcześniej przygotowane. Warzywa zwinięte w cukinie układamy na drugiej blaszce z pergaminem i każdy woreczek oblewamy łyżką stołową wody (cukinia tak nie wyschnie). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy wszystko razem około 10 minut aż ciasto się nie zrumieni.

Smacznego!