Sposób przygotowania:
Pomarańczowiec
Wykonanie ciasta: Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować około 20 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa. Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy lub migdały i pomarańcze, lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki, najlepiej przygotować każdy z nich oddzielnie. Ciasto przełożyć masą i polać polewą, dowolnie udekorować. Wykonanie masy: Mąkę wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną mąkę i zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodając zimny krem. Na koniec wlać ostudzoną kawę i spirytusu do smaku.