Monia_0013

Monia_0013

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pomarańczowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, którym możesz zaskoczyć :)

Pomarańczowiec

Składniki:

Pomarańczowiec

 

 

  • Masa kawowa
  • Składniki:
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki kartoflanej,
  • ½ litry mleka,
  • Cukier waniliowy,
  • Margaryna Palma z murzynkiem,
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 3 łyżkami wrzątku.

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowiec
Wykonanie ciasta: Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować około 20 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa. Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy lub migdały i pomarańcze, lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki, najlepiej przygotować każdy z nich oddzielnie. Ciasto przełożyć masą i polać polewą, dowolnie udekorować. Wykonanie masy: Mąkę wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną mąkę i zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodając zimny krem. Na koniec wlać ostudzoną kawę i spirytusu do smaku.