Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane łazankami
Żeberka gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Mięso obieram z kości, rozdrabniam i podsmażam na oliwie. Kapustę szatkuję, zalewam wodą i zagotowuję. Wodę odcedzam. Na maśle szklę posiekaną cebulę. Dodaję kapustę oraz liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kwiat kopru i przyprawę. Wszystko dokładnie mieszam i duszę około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Z mąki, jajek oraz odrobiny wody zagniatam ciasto na makaron. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję w małe kwadraciki. Makaron gotuję 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Makaron mieszam z podsmażonym mięsem oraz kapustą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory myję, odkrawam nożem wierzchy, łyżką wydrążam wnętrze warzyw. Pomidory wypełniam farszem łazankowym. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.