Sposób przygotowania:
Pory na kruchym cieścieDwie szklanki mąki .... 100 g masła ... jajko ... i sól zagniatamy na ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczoną.
Nakłuwamy widelcem dość gęsto ( tak by powietrzemogło dojść i podnieść ciasto ).
Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pora czyśćimy ... obieramy i kroimy w półtalarki.Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę ( możemy dodać jaką tylko lubimy i jaką chcemy ). Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.Ser żółty trzemy na tarce. Pleśniowy drobno kroimy. Mieszamy ze śmietaną i jajkiem na masę Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto. Zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.
Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczoną.
Nakłuwamy widelcem dość gęsto ( tak by powietrzemogło dojść i podnieść ciasto ).
Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pora czyśćimy ... obieramy i kroimy w półtalarki.Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę ( możemy dodać jaką tylko lubimy i jaką chcemy ). Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.Ser żółty trzemy na tarce. Pleśniowy drobno kroimy. Mieszamy ze śmietaną i jajkiem na masę Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto. Zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.