Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pory na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym

Pory na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pory na kruchym cieście

 

 

 

  • Nadzienie:
  • pory - 3 szt.
  • wędlina ( jaką lubimy ) - ok. 150 g
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • olej - 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Pory na kruchym cieście
Dwie szklanki mąki .... 100 g masła ... jajko ... i sól zagniatamy na ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczoną.

Nakłuwamy widelcem dość gęsto ( tak by powietrzemogło dojść i podnieść ciasto ).

 Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.

Pora czyśćimy ... obieramy i kroimy w półtalarki.Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę ( możemy dodać jaką tylko lubimy i jaką chcemy ). Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.Ser żółty trzemy na tarce. Pleśniowy drobno kroimy. Mieszamy ze śmietaną i jajkiem na masę Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto. Zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min. 
Pory na kruchym cieście
Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym
Pory na kruchym cieście
Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym
Pory na kruchym cieście
Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym
Pory na kruchym cieście
Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym