Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pory zapiekane

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, wymieszać z żółtkami,

Pory zapiekane

Składniki:

Pory zapiekane

 

Sposób przygotowania:

Pory zapiekane
Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, wymieszać z żółtkami, posolić i zagnieść szybko ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyc tortownicę tak, aby przykryte były częściowo również boki, upiec w piekarniku nie rumieniąc. Pory oczyścić, odciąć górne odcinki liści oraz korzonki, przekrajać wzdłuż na połówki, umyć pod bierzącą wodą. Następnie pokrajac na kawałki o dł 3 cm, zalać wrzącą osoloną woda i gotowac 5 minut. Odcedzić, włożyć do tłuszczu, dusić skrapiając mlekiem. Kiełbasę obrac z osłonki, pokrajać w kostkę, wymieszać z porami, śmietaną i częścią startego sera, oprószyć mąką, doprawić, wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać pozostałym tartym serem i upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po upieczeniu.