jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowy sernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Lato to czas, by eksperymentować z owocami w deserach i ciastach! Tym razem wykonałam pyszne połączenie sernika i otrzeźwiającej, porzeczkowej śmietanki!

Porzeczkowy sernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porzeczkowy sernik

KAKAOWY SPÓD

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,

SER:

  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 150 gram masła,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 olejek cytrynowy,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia

PORZECZKOWA ŚMIETANKA;

  • 600 gram porzeczki czerwonej,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • cukier puder do smaku,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
  • oko1/3 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • porzeczka do posypania po wierzchu (około 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy sernik

ETAP 1

Porzeczkowy sernik
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.

Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.

ETAP 2

Porzeczkowy sernik
Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.

Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.

ETAP 3

Porzeczkowy sernik
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.

Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.

ETAP 4

Porzeczkowy sernik
Gotową porzeczek przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.

ŚMIETANKA PORZECZKOWA: Porzeczkę myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu. Całość zagotowujemy by owoce zmiękły i puściły sok.
Gotową porzeczkę przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
W ten sposób uzyskałam 1 szklankę gęstego soku porzeczkowego, który pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Porzeczkowy sernik
Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik.

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.