Sposób przygotowania:
Porzeczkowy sernikETAP 1
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.
ETAP 3
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.
ETAP 4
ŚMIETANKA PORZECZKOWA: Porzeczkę myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu. Całość zagotowujemy by owoce zmiękły i puściły sok.
Gotową porzeczkę przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
W ten sposób uzyskałam 1 szklankę gęstego soku porzeczkowego, który pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Magdalena88
Holly
jaga85
Na pewno można, ale osobiście nigdy z niej nie korzystałam, więc ciężko mi określić jaką ilość trzeba jej użyć.