-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pożywny kaszaczek z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki kaszaczek to naprawdę pyszne, rozgrzewające i pożywne danie. Smakował wszystkim. Inspiracją był przepis Evity na "Sycący kociołek".

Pożywny kaszaczek z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pożywny kaszaczek z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pożywny kaszaczek z warzywami
Pierś z kaczki myjemy, wykrawamy pozostałe kostki i błonki, ale zostawiamy skórę. Następnie (razem ze skórą) kroimy ją w kosteczkę. Mięso podsmażamy na patelni dopóki tłuszcz ze skóry się nie wytopi, wtedy dodajemy 2 łyżki oleju i szklankę wody. Całość dusimy ok. 30 minut. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa i obieramy je. Pieczarki i pory kroimy w półplasterki, paprykę w kosteczkę, a fasolkę szparagową na mniejsze części.Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak aby przykryła warzywa) i dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu. Do garnka z warzywami wykładamy podduszoną pierś z kaczki i dodajemy wszystkie przyprawy. Następnie do tego samego garnka wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Całość dusimy jeszcze kilka minut, mieszając aby smaki przeszły, W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Kaszaczka podajemy jako osobny posiłek, ewentualnie z dodatkiem surówki bądź sałatki. Smacznego!
Pożywny kaszaczek z warzywami
Pierś z kaczki kroimy w kosteczkę wraz ze skórą i podsmażamy.
Pożywny kaszaczek z warzywami
Warzywa myjemy i kroimy, a następnie dusimy na wolnym ogniu.
Pożywny kaszaczek z warzywami
1. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do garnka z warzywami przekładamy podsmażone mięso.
Pożywny kaszaczek z warzywami
Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.