Sposób przygotowania:
Pożywny kaszaczek z warzywami
Pierś z kaczki myjemy, wykrawamy pozostałe kostki i błonki, ale zostawiamy skórę. Następnie (razem ze skórą) kroimy ją w kosteczkę. Mięso podsmażamy na patelni dopóki tłuszcz ze skóry się nie wytopi, wtedy dodajemy 2 łyżki oleju i szklankę wody. Całość dusimy ok. 30 minut. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa i obieramy je. Pieczarki i pory kroimy w półplasterki, paprykę w kosteczkę, a fasolkę szparagową na mniejsze części.Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak aby przykryła warzywa) i dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu. Do garnka z warzywami wykładamy podduszoną pierś z kaczki i dodajemy wszystkie przyprawy. Następnie do tego samego garnka wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Całość dusimy jeszcze kilka minut, mieszając aby smaki przeszły, W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Kaszaczka podajemy jako osobny posiłek, ewentualnie z dodatkiem surówki bądź sałatki. Smacznego!
Konczi
evita0007
szpileczka
-Natka-