Sposób przygotowania:
Prosty piernik z lśniącą polewą
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami płynny miód. Jeśli masz miód w postaci stałej, to przełóż go do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia i dodaj do żółtek z masłem. Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelej ciasto do formy keksowej o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut. Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp proszek galaretki dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części, posmaruj lekko ciepłą marmoladą. Odstaw do zastygnięcia. POLEWA KAKAOWA: żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Lekko wystudzoną, ale ciągle jeszcze ciepłą polewą polej ciasto.
edytaha
evita0007
Poczęstuję się wirtualnie oki ? Dzięki ;D
anemon
Dla żadnego profesjonalisty, wystarczy wymieszać i gotowe, musi się udać. Na poczatek można zrobić bez przekładania marmoladą, też będzie smaczny, a łatwiej zrobić.
bajtek
anemon
bajtek, ja piekę ten piernik już od kilku lat z rzędu i zawsze nam bardzo smakuje. Polecam.
Netka
anemon
Netka, polewa z tego przepisu bardzo dobrze smakuje i dodatkowo nie robi się matowa oraz przy krojeniu ciasta nie kruszy się i nie pęka. Polecam.
Krakowianka
Rondelina
Gorąco polecam :) !
anemon