anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Prosty piernik z lśniącą polewą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze się udaje, długo zachowuje świeżość, a polewa jest błyszcząca i nie pęka podczas krojenia.

Prosty piernik z lśniącą polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prosty piernik z lśniącą polewą

 

  • 240 g mąki tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 700 g gęstej marmolady dyniowo-pomarańczowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • POLEWA KAKAOWA:
  • 70 g cukru kryształu
  • 20 g ciemnego kakao
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Prosty piernik z lśniącą polewą
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami płynny miód. Jeśli masz miód w postaci stałej, to przełóż go do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia i dodaj do żółtek z masłem. Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelej ciasto do formy keksowej o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut. Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp proszek galaretki dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części, posmaruj lekko ciepłą marmoladą. Odstaw do zastygnięcia. POLEWA KAKAOWA: żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Lekko wystudzoną, ale ciągle jeszcze ciepłą polewą polej ciasto.
Prosty piernik z lśniącą polewą
Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną.
Prosty piernik z lśniącą polewą
Wystudzone ciasto przekrój na 4 części, posmaruj lekko ciepłą marmoladą.
Prosty piernik z lśniącą polewą
Piernik zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość.