Chrzan to długi, szorstki i zwężający się korzeń posiadający pierścienie. Jest jednym z najbardziej
gorzkich ziół. Sprzedaje się go w postaci świeżej, tartej, suszonej, łuskanej oraz w proszku (w tej formie jest najbardziej cierpki w smaku).
Jak przygotować chrzan i go przechowywać?
Świeży
chrzan można przechowywać przez kilka tygodni zarówno w lodówce, jak i w szufladzie na warzywa. Trzeba jednak pamiętać, aby umyć w wodzie jego korzeń oraz odciąć mu trzon (nie nadaje się do jedzenia). Chrzan starty należy przechowywać
w occie lub mrożąc go w szczelnym opakowaniu. W postaci sproszkowanej odzyskuje swój smak poprzez zmieszanie go z wodą.
Zastosowanie chrzanu
Chrzan idealnie łączy się z daniami bogatymi w tłuszcz. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania
sosu chrzanowego. Robi się go, mieszając starty korzeń z cukrem i octem. Chrzan jako sos świetnie komponuje się z wędlinami, jajkami, serami i rybami, dlatego jest nieodłącznym dodatkiem na świątecznych stołach.
Zupa chrzanowa aromatyczna i sycąca to dobry
zamiennik dla popularnych zup wielkanocnych takich jak b
arszcz biały czy
żurek. Z chrzanu można przygotować masło i polewę.
Polewa chrzanowa znakomicie uzupełnia smak świeżych ziemniaków, zaś
masło chrzanowe idealnie nadaje się do grillowanych mięs i ryb. Chrzan
podawany na gorąco traci swój cierpki smak i staje się łagodny. Japońska jego odmiana o nazwie wasabi, stosowana jest jako jeden z elementów sushi.
Właściwości chrzanu
Chrzan zawiera dużo witaminy C (ma jej więcej niż niektóre cytrusy), działa moczopędnie i antyseptycznie. Dodatkowo wspomaga układ pokarmowy poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Chrzan używany jest również
do leczenia bólów reumatycznych, obrzęków i odmrożeń.