O ĆWIKLE SŁÓW KILKA…
Ćwikła to wywodząca się ze Słowacji sałatka warzywna stworzona z ugotowanych i startych buraków, mocno przyprawiona korzeniem chrzanu, sokiem z cytryny, kminkiem, cukrem, solą i nierzadko też jabłkami lub wytrawnym winem.
Ponieważ w naszej chrześcijańskiej kulturze wszelakie potrawy przygotowywane na święta mają swoje znaczenie i symbolikę, również w przypadku ćwikły nie może być inaczej! Chrzan - obowiązkowy element tego dania - oznacza zdrowie, krzepę i siłę fizyczną, dlatego w czasie Wielkanocy przypominać ma Mękę Pańską zakończoną cudownym Zmartwychwstaniem Jezusa.
O tej smakowitej potrawie pisano również w literaturze, a pierwsze wzmianki znaleźć można już w książce „Żywot człowieka poczciwego” z 1567 roku, gdzie opisuje ją sam Mikołaj Rej! Tak brzmi przepis liczący ponad 400 lat w oryginale: "Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła.”
Zdjęcia: Fotolia
BURAKI – PODSTAWA ĆWIKŁY
Podstawowymi składnikami naszej sałatki wielkanocnej są oczywiście buraki. Kupując je, najlepiej wybierać korzenie podobnej wielkości by gotowały się lub piekły w tym samym czasie. Polecamy Wam odmianę buraków podłużnych, gdyż są smaczniejsze i zawierają więcej słodyczy!
Warto zwrócić także uwagę na skórkę tych warzyw. Ważne, aby nie była ona zwiędnięta i uszkodzona przez szkodniki. Przed wstawieniem buraków do gotowania, skórka musi być wyszorowana szczotką w celu dokładnego oczyszczenia.
JAK ZROBIĆ ĆWIKŁĘ?
Ugotowane i obrane ze skórki buraki można rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć się na tarce. Śmiało można zrobić to na dużych bądź drobnych oczkach. W pierwszym przypadku otrzymamy wiórki, w drugim natomiast rzadką masę z dużą ilością soku. Jaką wersję wybierzecie zależy już wyłącznie od Was - oba warianty będą wyśmienite w smaku! Do przygotowania ćwikły konieczny jest także korzeń chrzanu. Podobnie jak buraki rozdrobnić go można za pomocą blendera lub tarki.
Zdjęcie: Fotolia
Do przygotowanych buraków połączonych z chrzanem dodajemy już tylko sól i pieprz oraz dla smaku starte jabłko, odrobinę soku z cytryny, cukier oraz ocet. Polecamy Wam ocet jabłkowy, który korzystniej wpływa na zdrowie.
Ćwikłę przygotowaną tuż przed Wielkanocą należy przechowywać w lodówce – zawarty w niej chrzan działa bowiem bakteriobójczo i zapobiega szybkiemu psuciu! Jeśli jednak chcecie zatrzymać smak sałatki na dłuższy czas, wystarczy przełożyć ją do słoików i zapasteryzować!
NASZA PYSZNA ĆWIKŁA!
Sałatka zwana ćwikłą to smakołyk, który pasuje do wielu potraw. Doskonale komponuje się z mięsami, z wędlinami, rybami i oczywiście jajami ugotowanymi na twardo!
Na święta Wielkiej Nocy podać należy przysmaki zarówno tradycyjne, jak i te z odrobiną fantazji. W tym celu zajrzyjcie do naszego działu na ćwikłę, gdzie zainspirujecie się do przygotowania czegoś naprawdę pysznego!
Zdjęcie:Fotolia
Na szczególną uwagę zasługuje przepis na wielkanocną ćwikłę oraz znakomicie podaną ćwikłę w jajkach, która z pewnością będzie smakowała wszystkim domownikom i gościom.
Zapraszamy Was serdecznie do udostępniania przepisów na świąteczne smakołyki. Każdy przepis ze zdjęciami ma szanse na cenne nagrody!
Ćwikła to wywodząca się ze Słowacji sałatka warzywna stworzona z ugotowanych i startych buraków, mocno przyprawiona korzeniem chrzanu, sokiem z cytryny, kminkiem, cukrem, solą i nierzadko też jabłkami lub wytrawnym winem.
Ponieważ w naszej chrześcijańskiej kulturze wszelakie potrawy przygotowywane na święta mają swoje znaczenie i symbolikę, również w przypadku ćwikły nie może być inaczej! Chrzan - obowiązkowy element tego dania - oznacza zdrowie, krzepę i siłę fizyczną, dlatego w czasie Wielkanocy przypominać ma Mękę Pańską zakończoną cudownym Zmartwychwstaniem Jezusa.
O tej smakowitej potrawie pisano również w literaturze, a pierwsze wzmianki znaleźć można już w książce „Żywot człowieka poczciwego” z 1567 roku, gdzie opisuje ją sam Mikołaj Rej! Tak brzmi przepis liczący ponad 400 lat w oryginale: "Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła.”
Zdjęcia: Fotolia
BURAKI – PODSTAWA ĆWIKŁY
Podstawowymi składnikami naszej sałatki wielkanocnej są oczywiście buraki. Kupując je, najlepiej wybierać korzenie podobnej wielkości by gotowały się lub piekły w tym samym czasie. Polecamy Wam odmianę buraków podłużnych, gdyż są smaczniejsze i zawierają więcej słodyczy!
Warto zwrócić także uwagę na skórkę tych warzyw. Ważne, aby nie była ona zwiędnięta i uszkodzona przez szkodniki. Przed wstawieniem buraków do gotowania, skórka musi być wyszorowana szczotką w celu dokładnego oczyszczenia.
JAK ZROBIĆ ĆWIKŁĘ?
Ugotowane i obrane ze skórki buraki można rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć się na tarce. Śmiało można zrobić to na dużych bądź drobnych oczkach. W pierwszym przypadku otrzymamy wiórki, w drugim natomiast rzadką masę z dużą ilością soku. Jaką wersję wybierzecie zależy już wyłącznie od Was - oba warianty będą wyśmienite w smaku! Do przygotowania ćwikły konieczny jest także korzeń chrzanu. Podobnie jak buraki rozdrobnić go można za pomocą blendera lub tarki.
Zdjęcie: Fotolia
Do przygotowanych buraków połączonych z chrzanem dodajemy już tylko sól i pieprz oraz dla smaku starte jabłko, odrobinę soku z cytryny, cukier oraz ocet. Polecamy Wam ocet jabłkowy, który korzystniej wpływa na zdrowie.
Ćwikłę przygotowaną tuż przed Wielkanocą należy przechowywać w lodówce – zawarty w niej chrzan działa bowiem bakteriobójczo i zapobiega szybkiemu psuciu! Jeśli jednak chcecie zatrzymać smak sałatki na dłuższy czas, wystarczy przełożyć ją do słoików i zapasteryzować!
NASZA PYSZNA ĆWIKŁA!
Sałatka zwana ćwikłą to smakołyk, który pasuje do wielu potraw. Doskonale komponuje się z mięsami, z wędlinami, rybami i oczywiście jajami ugotowanymi na twardo!
Na święta Wielkiej Nocy podać należy przysmaki zarówno tradycyjne, jak i te z odrobiną fantazji. W tym celu zajrzyjcie do naszego działu na ćwikłę, gdzie zainspirujecie się do przygotowania czegoś naprawdę pysznego!
Zdjęcie:Fotolia
Na szczególną uwagę zasługuje przepis na wielkanocną ćwikłę oraz znakomicie podaną ćwikłę w jajkach, która z pewnością będzie smakowała wszystkim domownikom i gościom.
Zapraszamy Was serdecznie do udostępniania przepisów na świąteczne smakołyki. Każdy przepis ze zdjęciami ma szanse na cenne nagrody!
karola25
niezły kąsek