Smakowite pulpety

  • 2

Pulpety to smakowite kulki mięsne, które urozmaicają zarówno codzienne jak i odświętne posiłki. Nie macie pomysłu na ich przygotowanie? Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się ile oryginalnych dań można stworzyć z ich udziałem!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Smakowite pulpety
fot. Fotolia
CO TO SĄ PULPETY

Słowo pulpet pochodzi z języka włoskiego i oznacza polpe, czyli miazgę. Jest to mięsny przysmak robiony na bazie zmielonego mięsa z dodatkiem jajek, bułki tartej i przypraw. Pulpety popularnie zwane też klopsami można gotować, piec lub smażyć, nadziewać pysznymi dodatkami, serwować z sosem lub w bulionie!

RODZAJE PULPETÓW

Niewielkie kulki mięsne nazywane pulpetami, przyrządzić można z najróżniejszych gatunków mięs, ryb, z dodatkiem warzyw czy grzybów.

Które są Waszymi faworytami?

Pulpety mięsne – to właśnie one najczęściej trafiają na nasze stoły! Przygotować je można z mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego, drobiowego lub króliczego.

Fantastycznie zasmakują podane na obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, ryżu, kaszy czy makaronu. Mięsne pulpety wykorzystać można także w daniach jednogarnkowych, potrawkach czy zupach – taki dodatek nie tylko ulepszy smakowo potrawę, ale doda jej wartościwych składników odżywczych!

Pulpety  Pulpety
Zdjęcia: Fotolia

Pulpety rybne to pyszności uwielbiane przez amatorów aromatycznych dań! Robi się je najczęściej z niewielkich ryb lub karpia, płoci, okonia czy miętusa. Zmielone mięso wzbogacić należy o namoczoną w mleku bułkę, drobno posiekaną cebulę, świeże zioła i przyprawy. Pulpety rybne urozmaicić można również dodając do mięsa podgotowanego ryżu lub ulubionego rodzaju kaszy!

Pulpety warzywne i grzybowe to przysmaki, które stanowią doskonałą alternatywę dla osób stroniących od mięsa! Do ich przyrządzenia użyć można mrożonych grzybów, pożywnej i wartościowej fasoli, brokułu, kalafiora, drobno startej marchwi, a nawet buraków!

PULPETY NA ŚWIECIE

Pulpetami delektuje się cały świat, a co kraj to inny przepis, dodatki i przyprawy!

Amerykanie uwielbiają pulpety wieprzowo – wołowe obowiązkowo podawane w towarzystwie ostrego i wyrazistego sosu. Ich smakiem delektują się w towarzystwie ryżu, smażonych na głębokim oleju ziemniaków oraz gotowanych na parze warzyw.

Jednym z ulubionych dań wielu Amerykanów jest także spaghetti z pulpecikami serwowanymi w sosie pomidorowym. Ten genialny przysmak dostępny jest w wielu tamtejszych restauracjach, jadłodajniach i barach!

Na Bliskim Wschodzie z kolei bardzo popularna jest kofta – czyli kuleczki z cielęciny lub baraniny. Mieszkańcy tych terenów smażą także kulki z cieciorki czyli falafele. Dalej na wschód, w kierunku Japonii,  wszyscy delektują się pulpecikami rybnymi, lub krabowymi, które znane są na cały świecie!

NASZE POMYSŁY NA PULPETY

Świeżo zmielone mięso, to wspaniała baza do przygotowania smakowitych dań! Jeśli nie macie w swoich książkach kucharskich receptur na jego wykorzystanie, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na mięso mielone. Znajdziecie tam wspaniałe przepisy na pulpety, kotlety, kofty, klasyczne gołąbki, lasagne i wiele innych!

Pośród naszych sprawdzonych przepisów na pulpety, szczególnie interesujące wydają się dietetyczne pulpety rybne w sosie pomidorowo – paprykowym! Ugotowane na parze i podane w towarzystwie warzyw zasmakują każdemu!

Równie ciekawym pomysłem jest także przepis na pulpety z sosem na razowych wstążkach! Tak apetyczne danie sprawdzi się zarówno w codziennym menu jak i podczas rodzinnych uroczystości!

Pulpety
Zdjęcia: Fotolia

Pulpety to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. Zapraszamy do korzystania ze skarbnicy naszych przepisów i chwalenia się własnymi pomysłami na ich przygotowanie!