Przygotowanie tych sosów nie jest trudne, a szybkie i banalnie łatwe. Wystarczy użyć znanych wszystkim składników i gotowe! Opiszę kilka podstawowych sosów - być może pojawi się taki, którego jeszcze nie znacie.
- sos serowy - wystarczy tylko garść świeżo startego sera żółtego, do którego dodajemy majonez, jogurt naturalny i kilka łyżek świeżo poszatkowanej zieleniny. Tak przygotowany sos jest przepysznym dodatkiem do wielu dań. Warto pamiętać, że możemy dodać więcej jogurtu niż majonezu.
- sos chrzanowy -miękki chrzan trzemy na tarce, do słoiczka dajemy kilka łyżek zimnej wody, sok z cytryny i szczyptę soli oraz cukru. Następnie dodajemy starty wcześniej chrzan. Wszystko należy wymieszać i włożyć do lodówki. Sos ten ma krótki termin ważności, więc należy zużyć go szybko.
- sos tatarski - kroimy drobno grzyby marynowane, ogórki kiszone i ugotowane jajka. Całość należy połączyć z niewielką ilością majonezu i dokładnie wymieszać. Sos jest prosty do przygotowania, a zarazem pyszny. Do sosu można użyć majonez przygotowany w domu.
- sos ćwikłowy - 3-4 ugotowane buraki szatkujemy na tarce, najlepiej na tej z drobnymi oczkami. Następnie dodajemy słoiczek chrzanu, cukier, sól (po szczypcie) oraz niewielką ilość soku z cytryny. Następnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowane sosy sprawdzą się w wielu przypadkach. Możemy posmarować nimi danie na ciepło, jajka lub kromki chleba. Pysznie i zdrowo, bo tak powinno być!
Szukasz pomysłu na inne sosy? >>>