Wasabi to jasnozielony korzeń rosnący w górskich zimnych potokach. Łodygi wasabi wyrastają na długość nawet do 45 cm. Osiągają średnicę do 12 cm. Kłącza wasabi przypominają łodygi brukselki.
Chrzan japoński, jest rośliną wieloletnią, wodną. Korzeń tej rośliny ma bardzo ostry smak i zapach, gdy się go zmieli. Najlepszą odmianą wasabi jest korzeń świeży, jednakże na Zachodzie jest coraz bardziej popularny w postaci sproszkowanej.
ZASTOSOWANIE WASABI W KUCHNI
Wasabi przede wszystkim jest wykorzystywane w potrawach kuchni japońskiej, takich jak sushi, soba. Dodaje się go również do surowych ryb, mięs i innych produktów spożywczych. Utarty korzeń chrzanu japońskiego można używać tak samo jak naszego chrzanu.
W Polsce świeży korzeń chrzanu japońskiego jest niedostępny. Możemy natomiast kupić go w postaci sproszkowanej lub w postaci pasty, która jest od razu gotowa do użycia.
Zdjęcie: Fotolia
PRZYGOTOWYWANIE WASABI DO STARCIA
Aby zetrzeć wasabi należy przepłukać je pod zimną wodą i odkroić wszelkiego rodzaju nierówności lub szorstkie wypustki. Kłącze wyszorować szczotką o twardym włosiu.
W Japonii do starcia wasabi używa się tarki ze skóry rekina lub zamiennie tarki posiadającej powierzchnię ceramiczną lub ze stali nierdzewnej.
Po starciu kłącza chrzanu japońskiego tworzy się ostra pasta, którą można zmieszać z różnymi składnikami i dodać do majonezu, musztardy lub sosu vinaigrette.
Tuż po utarciu z pasty możemy uformować kulkę, którą odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. W kulce rozwinie się pełen aromat tej rośliny.
Jeśli kupiliśmy sproszkowany korzeń wasabi należy pokropić go wodą i odstawić na chwilę, aby związki smakowe miały możliwość wydobycia się. Tak przygotowany i sproszkowany korzeń należy przechowywać w pojemniku (szczelnie zamkniętym) i w niskiej temperaturze.
WASABI W LECZNICTWIE
Aktywne składniki znajdując się w korzeniu wasabi ma zdolności do zabijania różnych komórek nowotworowych. Ponadto zmniejszają tworzenie się zakrzepów we krwi. Korzeń japoński działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi skutki zatrucia pokarmowego i wspomaga detoksykację. Pomaga także w zapobieganiu próchnicy zębów. Chrzan tarty wasabi posiada wapń, żelazo, witaminę C.
Próbowaliście już wasabi? Lubicie sushi z dodatkiem zielonego wasabi? Czekamy na Wasze opinie!
Sprawdźcie dlaczego wasabi jest niezbędne do sushi >>>
Chrzan japoński, jest rośliną wieloletnią, wodną. Korzeń tej rośliny ma bardzo ostry smak i zapach, gdy się go zmieli. Najlepszą odmianą wasabi jest korzeń świeży, jednakże na Zachodzie jest coraz bardziej popularny w postaci sproszkowanej.
ZASTOSOWANIE WASABI W KUCHNI
Wasabi przede wszystkim jest wykorzystywane w potrawach kuchni japońskiej, takich jak sushi, soba. Dodaje się go również do surowych ryb, mięs i innych produktów spożywczych. Utarty korzeń chrzanu japońskiego można używać tak samo jak naszego chrzanu.
W Polsce świeży korzeń chrzanu japońskiego jest niedostępny. Możemy natomiast kupić go w postaci sproszkowanej lub w postaci pasty, która jest od razu gotowa do użycia.
Zdjęcie: Fotolia
PRZYGOTOWYWANIE WASABI DO STARCIA
Aby zetrzeć wasabi należy przepłukać je pod zimną wodą i odkroić wszelkiego rodzaju nierówności lub szorstkie wypustki. Kłącze wyszorować szczotką o twardym włosiu.
W Japonii do starcia wasabi używa się tarki ze skóry rekina lub zamiennie tarki posiadającej powierzchnię ceramiczną lub ze stali nierdzewnej.
Po starciu kłącza chrzanu japońskiego tworzy się ostra pasta, którą można zmieszać z różnymi składnikami i dodać do majonezu, musztardy lub sosu vinaigrette.
Tuż po utarciu z pasty możemy uformować kulkę, którą odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. W kulce rozwinie się pełen aromat tej rośliny.
Jeśli kupiliśmy sproszkowany korzeń wasabi należy pokropić go wodą i odstawić na chwilę, aby związki smakowe miały możliwość wydobycia się. Tak przygotowany i sproszkowany korzeń należy przechowywać w pojemniku (szczelnie zamkniętym) i w niskiej temperaturze.
WASABI W LECZNICTWIE
Aktywne składniki znajdując się w korzeniu wasabi ma zdolności do zabijania różnych komórek nowotworowych. Ponadto zmniejszają tworzenie się zakrzepów we krwi. Korzeń japoński działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi skutki zatrucia pokarmowego i wspomaga detoksykację. Pomaga także w zapobieganiu próchnicy zębów. Chrzan tarty wasabi posiada wapń, żelazo, witaminę C.
Próbowaliście już wasabi? Lubicie sushi z dodatkiem zielonego wasabi? Czekamy na Wasze opinie!
Sprawdźcie dlaczego wasabi jest niezbędne do sushi >>>
karola25
LauraLaura