Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Świderki orzechowe

Świderki orzechowe

misia14 misia14
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruchy jabłkowiec

Kruchy jabłkowiec

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czekoladowe serduszka

Czekoladowe serduszka

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makaroniki 1

Makaroniki 1

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechowce

Orzechowce

eliza739 eliza739

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paluchy wiedzmy

Paluchy wiedzmy

luna luna
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

Olkap Olkap

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cukrowe

Cukrowe

kwiatkibratki kwiatkibratki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzeszki

Orzeszki

lucyna19 lucyna19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rumaki

Rumaki

kwiatkibratki kwiatkibratki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bakaliówki

Bakaliówki

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje Pieczarki

Moje Pieczarki

kamazka439 kamazka439
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka z cukrem

Ciasteczka z cukrem

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka z dżemem

Ciastka z dżemem

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słodkie misie

Słodkie misie

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: