Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Kruche ciastka

Kruche ciastka

joasiaant joasiaant

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kruche ciasteczka

kruche ciasteczka

sylwiach sylwiach
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche różyczki

Kruche różyczki

misia14 misia14

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Maslane ciasteczka

Maslane ciasteczka

gosia76 gosia76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Płatki śniegu

Płatki śniegu

joasiaant joasiaant
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klawisze

Klawisze

misia14 misia14
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosiaki

Kokosiaki

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ciasteczka deco

ciasteczka deco

ines0286 ines0286
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koniczynki

Koniczynki

misia14 misia14
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

misia14 misia14
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokoski wydmuszki

Kokoski wydmuszki

misia14 misia14
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka rumowe

Ciasteczka rumowe

misia14 misia14
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: