Cynamon jest bez wątpienia jedną z przypraw, którą wielu z nas chętnie by zabrało na bezludną wyspę. Cynamon jest używany w większości kuchni świata, doskonale wzbogaca smak potraw słonych jak i słodkich – istnieje tysiące możliwości na jego użycie.
Jak w przypadku większości przypraw cynamon lepiej przechowywać w całości w postaci suchych pałeczek, lasek, niż w proszku. Dłużej zachowuje wtedy swój aromat i smak. Całymi laskami można aromatyzować napoje – grzane wino albo mleko. Cynamon mielony idealnie sprawdza się w potrawach i deserach.
Cynamon łatwo znaleźć w potrawach z różnych zakątków świata:
- wchodzi w skład przyprawy garam masala - podstawy indyjskiej kuchni. Przepis na przyprawę garam masala własnej roboty podaje pacpaw;
- nadaje charakterystyczny, ostry smak szwedzkim świątecznym pierniczkom pepparkakor - tutaj przepis;
- jest podstawą kuchni marokańskiej - dodaje się go na przykład do zup jak hafira - arabska zupa, którą przygotowała Koper;
w kuchni greckiej podkreśla między innymi smak narodowej potrawy - musaki (warto zapoznać się z przepisem mychy) albo greckich kiełbasek loukanika - przepis na te ostatnie podaje luna19.
Cynamon świąteczny
Wystarczy się rozejrzeć wokół nas - cynamon jest wszędzie! Wielką rolę odgrywa jednak podczas Świąt, kiedy jego korzenny aromat towarzyszy przede wszystkim ciastom i ciasteczkom.
Aromat cynamonu dobrze się komponuje ze smakiem pieczonych jabłek, dlatego dodaje się go do szarlotek i jabłeczników.
Cynamon doskonale łączy się z innymi korzennymi przyprawami. Jest nieodłącznym składnikiem pierników i pierniczków - pierwsze są ozdobą świątecznego stołu, drugie natomiast pięknie wyglądają też na choince, roztaczając korzenny aromat w całym domu.
Szukając przepisu na pyszny piernik warto zajrzeć do kategorii pierniki. A najlepsze pierniczki o różnych kształtach i smakach czeka w pierniczkowej szufladzie - oto wyjątkowa książka kucharska z przepisami na aromatyczne pierniczki.